Zákaznická podpora:info@lyonis.cz

Jak se ráno s dětmi vypravit z domu bez nervů a bez zpoždění?

Ráno dělá den. Velká moudrost ve třech slovech. No jo, ale jak si ho udělat hezké, když kromě sebe máme každé ráno na starost jednoho, dva (nebo dokonce ještě víc) dalších mini-ospalců? Škola, školka, práce, lékař. Snídaně, čištění zubů, oblékání, pobryndání, převlékání, zažehnání ranních splínů a sourozeneckých hádek, balení a připomínání. Více dětí různého věku a různých povah. Zpoždění. To je prostě jeden velký stres pro všechny

 

P9034269

 

S malými dětmi to zažívá každý. Ten ranní zmatek a emoce – to se neděje POUZE u vás. Někdy se to děje úplně u všech. Máte pravdu, když si někdy říkáte, že takhle to přece nejde. Že musí být i jiná cesta. Rána by nás přece měla energií nabít, ne nás totálně vyčerpat. Jak se teda ráno s dětmi vypravit z domu bez nervů a bez zpoždění? Není v tom žádná magie, jsou to jen malé věci, které nám osobně ráno pomáhají.

 

5 tipů na klidnější rána, díky kterým budete mnohem víc v klidu

 

1. Dobré ráno začíná už večer – Aneb dvakrát připravuj, jednou řež

Pro někoho možná jasná věc – pro nás více-matky v podstatě nutnost. Pokud jste to nikdy pořádně nezkusili, možná se budete divit, kolik ranního stresu dobrá večerní příprava ušetří. Všechno, co budete ráno potřebovat, si zkrátka připravte už večer.

  • Oblečení – Nachystejte si to svoje a pomozte dětem nachystat to jejich. Získáte tak mnohem víc času na případné diskuze o vhodnosti vybraných kousků i prostoru na zapojení dětí do rozhodovacího procesu.
  • Tašky – Zkontrolujte, že máte ve své kabelce nebo batohu všechno připravené. Dřív jste si nejspíš – stejně jako my – vybírali kabelku podle momentální nálady, teď už to bude spíš nějaký univerzální mama-kousek plný kapesníčků a svačinek. (Přiznejme si to na rovinu, ideální je mít jeden kousek, ze kterého nic nevytahujete, maximálně mobil, prostě taková kabelka „Chňapnu a jdu” :D ). Pokud děti “nutně potřebují” své zavazadlo s hračkami a jinými poklady, ať si ho také připraví večer předem.
  • Kuchyň – Kuchyň s dětmi – to je kapitola sama o sobě. Uměli jste si před dětmi vůbec představit, kolik toho jedno dítě sní a kolik u toho ještě zvládne udělat nepořádku? Kuchyň vám sice neuklidíme, ale poradíme, co pomáhá nám. Už večer si nachystejte talířky, hrnečky, svačinové boxy, lahve, atd. Ráno ušetříte čas a třeba si (nejen) díky tomu stihnete vypít v klidu kávu.
  • Jídlo – Pokud to jde, svačiny/snídani (nebo klidně jen jejich část) si připravte už večer.  Pokud budete jídlo chystat až ráno, alespoň rychlý večerní pohled do lednice a promyšlení toho, co vlastně budete ráno chystat, dost pomůže.

 

Večerní čas je taky skvělý na to, abyste si s dětmi popovídali o tom, co přesně je druhý den čeká. Pokud používáte nějakou formu společného kalendáře, večer je ideální čas si ho společně projít.

IMG_8488 (1) (1)

Promluvte si o tom, jestli se zítra jde do školky, na co se těší, nebo netěší. Domluvte se, kdy si pro děti do školky přijdete a ideálně všechno vyznačte do kalendáře. Pokud si dítě zatím na školku zvyká, tak touto přípravou můžete předejít případným ranním zásekům. Děti si vše mnohem lépe zapamatují a celý den se budou cítit mnohem jistější.

Projděte si také odpolední plány – na co se můžete společně těšit, co vás čeká. Pokud to situace dovolí, tak naprosto ideální je dát dítěti možnost vybrat si, co společně podniknete. Jasně, že nemůžete jet každý den do zoo a pak na koupaliště, ale dát dětem možnost svůj program částečně řídit je perfektní příležitost, jak jim předat část zodpovědnosti. Ukazujete jim tak, že můžou v mnoha věcech rozhodovat a mít svůj život pod kontrolou.  

 

2. Buďte ráno první – Aneb dřív se nám nechtělo, teď se nám taky nechce, ale musíme

Dřív vás z postele tahali a teď jste vy těmi, kdo musejí tahat své děti. Realita umí být dost krutá, že? Proč se vyplatí vstát hned a být první i přes velký vnitřní odpor?

Může se vám zdát logické oblékat se paralelně v čase, kdy se oblékají děti, ale fakt není :-). Úroveň všeobecného rodinného stresu o dost snížíte tím, že ráno nejdříve připravíte sebe. Jestli to jen trochu jde, tak úplně ideální je věnovat čas vlastní přípravě (a klidně i přípravě snídaně) ještě v době, než vzbudíte děti.

Zároveň se vyplatí být taky ráno první v dobré náladě. Zkuste být ráno pozitivní, i když do toho ve skutečnosti máte fakt daleko. Uvidíte, že vaše děti vám to budou vracet zpátky jako zrcadlo. Funguje to úplně stejně, jako když vám v ta horší rána zrcadlí zpět váš stres a nervozitu.

Když se vám chce zvýšit hlas, zkuste se nejdříve dvakrát zhluboka nadechnout. A pokud to někdy (pochopitelně) nezabere, pusťte si třeba svou oblíbenou hudbu. Takovou, do které se váš křik prostě vůbec nehodí. :D Zkuste si připomenout, že ráno je čas, kdy se doma musí snažit každý – děti i vy. Nejde očekávat, že děti budou dokonale spolupracovat, když si na nich zároveň vyléváme vlastní zlost. 

P2203457

 

3. Zvykněte si věci dělat názorně a jasně Aneb co oči uvidí, to hlava zapíše

Obrovský pomocník pro všechny děti (a často i nás :) je cokoliv vizuálního. Děti potřebují jasně vidět, co už zvládly, a co jim ještě zbývá udělat.

Pomůže vám v tom seznam úkolů a činností, ideálně obrázkový. Když děti jasně vidí jednotlivé kroky, které si navíc mohou „odškrtávat“, je to velká motivace a dobrá kotva pro všechny. Děti tak mají přehled, co vše je potřeba před vypravením z domu udělat a na čištění zoubků už nikdo nezapomene.

 

IMG_09411 (1) (1)

Spoustu činností, u kterých děti vyžadují vaši asistenci, zvládnou s vizuální nápovědou samy.  Jednoduše, bez připomínání a s lepším pocitem – jejich i vaším!

 

4. Rozložte úkoly na malé části Aneb i v čítankách Ema nejdřív ME-LE MA-SO

Rozdělit si komplexní úkol (jako třeba vypravit se z domu) na menší dílčí úkoly pomáhá dospělým i dětem. Pro menší děti ale to rozložení procesu na menší kroky může být velmi těžké. Pomozte jim. 

Má vaše dítě problém např. hlavně s oblékáním nebo hlavně s ranní hygienou? Právě tyto činnosti mu rozdělte na menší a jednodušší mety. Každý je jiný, zamyslete se proto, která ranní činnost je konkrétně u vás zdrojem největších „záseků“ a rozdělte ji na menší kroky. Dětem opravdu pomůže si hotové úkoly a pod-úkoly vyznačit. Vidí, co už zvládly, a co je ještě čeká. Pokud máte dětí víc, využijte sourozenecké sounáležitosti, a/nebo soutěživosti. Děti mohou splněné úkoly a pod-úkoly vyznačovat společně, mohou se střídat v tom, kdo má který krok na starost, nebo mohou soutěžit, kdo bude první.

Tím, že děti vidí rutinu a její kroky každý den, postupně si vše zautomatizují. Časem si tak místo nucení do stále stejných věcí můžete třeba v klidu vypít kávu.

 

5. Nebojte se svou rutinu někdy porušit Aneb ani to, co vypadá dokonale, často dokonalé není. Dělejte vše tak, aby to vyhovovalo vám i dětem

Ranní rituály děláte proto, aby vám to spolu šlo líp, bavilo vás to. Nemá to být vojenský dril a je fajn k tomu takto přistupovat. Vytvořte si kotvy, které vám pomůžou přesně podle sebe. Nebojte se vyjít dětem vstříc, udělat kompromis, výjimku z rutiny.

 

IMG_11891 (1)

 

Každé dítě je jiné a vy jako rodiče sami nejlíp víte, kde se aktuálně vyplatí třeba trochu povolit v zájmu finálního výsledku a hlavně dobré nálady. Nebuďte na děti zbytečně tvrdí, nebuďte za každou cenu neústupní, nepěstujte v nich negativní postoj k činnostem, které jsou „prostě potřeba“.

Naopak děti motivujte k tomu, aby za svoje úkoly převzaly zodpovědnost. Ukažte jim svou důvěru v to, že toho spoustu zvládnou sami, ale i to, že jste tady pro ně, když potřebují pomoc. S tím, co jim dělá ráno největší problém, jim klidně pomozte – odneste je do koupelny v náručí, připravte jim pastu na kartáček, pomozte s oblékáním punčoch. Snažte se jim ale zároveň nechat volnost. Třeba v tom, v jakém pořadí budou úkoly plnit. Díky této důvěře toho děti zvládnou mnohem víc, než byste čekali.

Nebojte se děti také někdy potěšit něčím navíc – dejte jim při odchodu z bytu do ruky dobrůtku, milý vzkaz do baťůžku nebo si u snídaně zahrajte slovní fotbal. A vždycky, když to jde, nezapomínejte na pusu a pomazlení. Je to přesně ta maličkost, která, i když se celé ráno zrovna nepovede, dokáže vše napravit. A zítra to třeba půjde o trošku líp!