Zákaznická podpora:info@lyonis.cz

Nástup do školky: 7 tipů, jak se doopravdy připravit

Nástup do školky je pro dítě jedna z největších změn v jeho dosavadním životě. Navíc je to často krok do neznáma – pro dítě rozhodně a pro vás také, pokud jej prožíváte jako rodiče poprvé. Proč je tolik zásadní přípravu nepodcenit, jsme rozebraly v prvním článku. Tentokrát se  podíváme na 7 konkrétních tipů, jak se připravit, a to tak, aby na konci celého procesu stálo dítě jistější a sebevědomější (a oba jste na sebe mohli být pyšní).

DRAHÁ ŽENO,

Pokud jste už na toto téma nějaké informace hledali, určitě jste narazili na nějakou formu „seznamu dovedností“, které by mělo dítě před nástupem do školky ovládat. Nebo jste podobný soupis dokonce dostali při zápisu. Já mu říkám ďábelský. Takže na ten se možná raději ani nedívejte. 

Jasně, je pravda, že (skoro!) všechny dovednosti se určitě hodí, ale doopravdy nevadí, když váš tříleťáček neumí reprodukovat krátké písničky :) ) Takže dejte na svůj rozum a to, co vám přijde důležité, trénujte. A fakt netlačte na pilu. Každé z těch nových dětí, co budou ve školce, budou umět víc něco jiného. Jedno se samo v pohodě obleče a druhé nají. A navzájem se to od sebe naučí. Fakt. Budete koukat, jak rychle to najednou půjde, když to dítě odkouká od ostatních. Příklady ostatních dětí v tomto fungují spolehlivě. A už vůbec se nebojte, že když vaše dítě nebude umět tohle nebo tamto, tak budete za neschopnou mámu. Nebudete! Fakt ne! 

Nemáte ale pocit, že ty nejzásadnější věci na seznamu tak nějak chybí? Že jsou ještě další věci, které jsou minimálně stejně důležité jako umět si nazout papuče nebo si poskládat oblečení? Pořád se tolik snažíme všechno děti správně naučit, že často zapomeneme na to, co je nejpřirozenější. A tak místo drilování jednoduše dítě ujišťujte svým chováním o tom, že jste tedy pro něj a že vždycky budete. Bez ohledu na to, zda je s vámi doma nebo ve školce.

10.7.citát

 

Vy znáte své dítě nejlépe na světě a možná už máte v hlavě jasno, co nejvíce pomůže přesně u vás. Pokud si nejste jistí, tak se podívejte na našich 7 konkrétních tipů, jak se na školku doopravdy připravit a kromě toho se

1. Zázračné PROČ? Nezapomeňte na něj.

Vám se důvod, proč dítě vůbec nastupuje do školky, může zdát samozřejmý. Dost dětí tomu ale moc dobře nerozumí. A toto nedorozumění dokáže být u dětí opravdu velkým zdrojem nejistoty.

Odpovědi typu „protože už ti jsou tři“ nebo „protože už jsi velká holka“ dětem málokdy stačí. Některé děti se navíc po jiné odpovědi neptají, ale přesto v této otázce nemají jasno. A to může být do budoucna kámen úrazu. Co s tím?

Vysvětlete dítěti, proč má chodit do školky. Buďte upřímní. Pokud je to hlavně proto, že se vracíte zpátky do práce, určitě to dítěti řekněte. Zároveň ale přidejte i důvody, které se vztahují konkrétně k dítěti. Že bude mezi stejně starými kamarády, že se tam bude učit nové věci, že se trochu osamostatní – opřete se o cokoliv, co zrovna vám připadá důležité a co zrovna vaše dítě potřebuje nebo ocení.

A nejlépe rovnou vysvětlete a ukažte, jak bude váš budoucí školkový plán probíhat. Kdy budete dítě vyzvedávat, co všechno podniknete po školce a že víkendy budou vždycky vaše...

 

 Magnetický kalendář pro děti

 

2. Ujasněte si, jak to máte se školkou vy sami.

Druhý tip úzce souvisí s tím prvním. Platí tady to, co mnozí z vás určitě už dávno vypozorovali – když máte jasno vy, jste silní a jistí ve svém přesvědčení, dítě to velmi dobře vycítí a tuto jistotu a sílu od vás převezme. (A s nejistotou to platí úplně stejně.)

Proto si celou otázku nástupu do školky dobře promyslete a ujasněte. Proč vaše dítě posíláte vlastně do školky?  Jak to máte vy? Musíte, chcete? Věříte, že pro něj bude školka přínosem? V jakých ohledech?

Dokonce i v situaci, kdy je pro vás hlavním důvodem „pro školku“ vaše nutnost návratu do práce, určitě najdete jasné odůvodnění. Děláte přece to, co je pro vás, vaše dítě a vaši rodinu nejlepší.

A pokud máte možnost se rozhodnout a dítě do školky neposílat, nemusíte. Ujasněte si, proč to děláte. Vážně, může vám to pak ušetřit hodně výčitek.  Možná zjistíte, že žádný důvod vlastně není a že s vámi klidně může zůstat ještě další rok doma. A taky možná zjistíte, že jste už tak moc unavená a vyčítáte si, že nemáte čas na mladšího sourozence a starší dítě do školky potřebujete dát hlavně kvůli němu i sobě. Ani to nemusí být špatně, stejně vám jde v konečném důsledku o to, abyste byla dobrou mámou a tou budete jedině, když jste odpočatá.

Kopie návrhu Kopie návrhu Pink Woman Glitter and Gold General Greeting Birthday Card (1080 × 1080 px)

 

3. Povídejte si spolu o školce. Nemalujte vše na růžovo.

Jakýkoliv krok do neznáma bývá často spojený s těšením, ale i strachem a nervozitou. U nástupu do školky to dítě často prožívá úplně poprvé. Dejte mu proto co nejvíce informací o tom, co ho čeká.

Popisujte dítěti, jak to ve školce chodí, co se tam dělá, jak to tam vypadá, jaké to bylo, když jste do školky chodili vy nebo starší sourozenec dítěte. Vezměte si na pomoc kamaráda, který je už ostřílený školkáček, nebo třeba obrázkovou knihu – těch, co se věnují školce, najdete docela hodně.

Pokud máte možnost se jít do školky podívat předem, určitě toho využijte. Odpovídejte dítěti na všechny dotazy, mluvte hodně o tom, co ho na školce zajímá nejvíc, nebo o tom, co by se mu podle vás mohlo na školce líbit. Čím konkrétněji dítěti školku přiblížíte, tím si bude jistější.

Rozhodně se nevyhýbejte ani věcem, které nemusí být úplně pozitivní. Nelakujte dítěti školku na růžovo. Mluvte i o pravidlech, která ve školce budou platit, o ostatních dětech, se kterými bude třeba se dělit o hračky, o různých povahách dětí a třeba i učitelek. Jen máloco dokáže nástup do školky ztížit víc než nenaplněná očekávání, způsobená nereálným obrazem školky, který „v dobré víře“ dítěti rodiče malovali.

brush-96240_1280

Na druhé straně nezapomeňte, že není nutné tlačit na pilu. Cílem není dítěti školku zprotivit, ale podpořit v něm zájem. Zároveň Nikdy dítě školkou nestrašte! Opravdu obloukem se vyhněte frázím ve stylu: „Jen počkej ve školce, tam si na tebe posvítí,“ nebo „Tak tohle by ti ve školce teda neprošlo, tam se opravdu musí poslouchat.“ Podobné řeči by se v září obrátily proti vám.

 

4. Vytvořte si spolu ranní rituál, který vám vyhovuje. A dodržujte ho.

Máte před sebou ještě skoro celé léto na to, abyste si našli vlastní ranní rytmus. Určitě nemusíte natahovat budíka na šestou, ale můžete trénovat ranní činnosti tak, aby v září šlo vše (v rámci možností) hladce. O tom, jak se ráno vypravit s dětmi z domu bez nervů a bez zpoždění, jsme už článek sepsaly, tak klidně mrkněte sem. 

Důležité je natrénovat to, že ranní příprava začíná už večer předtím. Příprava věcí na ráno, povídání o tom, co vás čeká, zapojení dítěte do rozhodování – to vše v září můžete mít už krásně zažité.

Vaším cílem by mělo být nalezení ranních třecích ploch a možných „záseků“ už teď, ať to do září stihnete vše obrousit. Zkuste si s vaší školkáčkem během léta vytvořit váš ranní rituál tak, aby vám oběma co nejvíce vyhovoval. Snažte se dodržovat postup ranních aktivit už teď. Velký pomocník je seznam úkolů, ideálně obrázkový. Děti mají přehled, co vše je potřeba před vypravením z domu udělat. Je to ideální cesta, jak dětem předat trochu samostatnosti a docílit pohodových rán.

IMG_6529 (1)

Zkuste přes léto zjistit, co vám doma vyhovuje, porozhlédněte se po pomůckách, které vám rána ulehčí (nebo si je sami vytvořte) a pilujte dodržování rutiny. V září si za to poděkujete.

 

5. Pomozte dítěti pochopit, CO se KDY bude dít.

Když děti ještě nemají přehled o čase, tak se jim pobyt ve školce může zdát jako věčnost. Nevědí, co si představit pod ujištěním, že pro ně přijdete odpoledne, a čas po spinkání je pro mnohé z nich už „zítra“. Zkuste se vžít do jejich situace – vy byste taky nechtěli být v nové práci a přitom nevědět, kdy vám pracovní doba skončí. Proto je pochopení času tak zásadní a může nástup do školky dětem opravdu hodně ulehčit. V našem minulém článku jste se mohli dočíst, že to je taky přesně ten důvod, proč vznikl náš úplně první kalendář


Magnetický kalendář pro děti

S nástupem do školky vás totiž čeká spousta otázek. „Jak dlouho ve školce budu? Kdy si pro mě přijdeš? Kdy budu s Vámi doma? Proč se po víkendu musí zase do školky?“ Tohle je přesně ta situace, kdy slova nestačí. Doteď dny plynuly tak nějak podobně a děti vlastně vůbec nezajímalo, jestli je víkend nebo čtvrtek. Najednou bude ale všechno jinak. A děti v tom ze začátku mají strašný chaos. Týden se jim zdá tak dlouhý, že v jeho půlce mají pocit, že do školky už budou chodit donekonečna a naopak o víkendu si rychle zvyknou a vůbec je nenapadne, že v pondělí se jde zase do školky. Udělat jim v tom pořádek může neskutečně pomoct. 

Mluvení a vysvětlování je základ, ale čas je pro děti hodně nepředstavitelný, a proto s vizuální pomůckou bude dětem všechno jasnější. Vytvořte si vlastní jednoduchý kalendář nebo třeba využijte ten náš. Můžete si vše ukazovat, vyznačovat a děti takto mají denní řád pořád na očích.

Pokud se vaše dítě aktivně zajímá o školku, využijte toho a povídejte a ukazujte si v kalendáři také to, co se zrovna danou dobou bude dít ve školce. Vaším hlavním cílem je, aby váš budoucí školkáček času v rámci dne co nejlépe porozuměl. V září to bude neocenitelná výhoda – dítě bude chápat, co se kdy bude dít a kdy si pro něj do školky zase přijdete.

Pro nástup do školky pochopení času v rámci týdne není tolik zásadní, ale může hodně pomoc. I o něco starší děti mívají ještě trochu chaos v tom, kdy se chodí do školky, kdy ne, kdy je víkend a kdy bude zase pondělí. S kalendářem bude mít od začátku větší přehled a vše bude o dost snazší – navíc pokud se dítě ze začátku ve školce trochu trápí, tak i těšení na víkend (nebo na nějaké pravidelné oblíbené činnosti) hodně pomáhá.

 

6. Neoddalujte nevyhnutelné - Zkoušejte odloučení. Vlastním tempem.

Tenhle bod nepřeskakujte, i když vám bude nepříjemný. Pokud nedokážete svého syna nebo dcerku nechat na pár hodin u kamarádky, jak to budete zvládat v září? Je skvělé, že si společně užíváte každou chvilku. Abyste si to ale vzájemně v září ulehčili, naučte se být aspoň na chvíli bez sebe.

Každé dítě je jiné a v tomto věku každé snese jinou formu a délku odloučení od rodičů. Řiďte se tím, jaké vaše dítě je, jak ho znáte. A zkuste ho přes léto i v této oblasti trochu posouvatI když většinou máme největší problém posunout v tomhle sami sebe, že?

Untitled

Děti, které jsou v tomto neproblematické anebo už jsou zvyklé trávit čas bez rodičů sami třeba na hlídání, u babičky, v nějaké dětské skupině, to mají asi vyřešeno. Pokud ale tuhle zkušenost vaše dítě ještě nemá, když si nejste jistí, jak vlastně bude reagovat, využijte léto pro zkoušení „nanečisto“.

Vysvětlete dítěti, proč je potřeba toto zkoušet, a zeptejte se, jestli má nápad jak to udělat. Třeba vás překvapí a samo navrhne řešení. Společně taky můžete vybrat někoho, komu důvěřujete, a všichni tři se můžete domluvit, co společně s dítětem podnikne.

Nechtějte po něm ani po sobě zázraky. Ze začátku to nemusí být nic velkého – stačí malá procházka na zmrzku nebo hraní na hřišti. Příště to může být výlet do ZOO a postupně se třeba dostanete i k přespání. Každý malý posun oceňte, klidně to spolu oslavte.

Pokud dítě pláče, zkuste společně přijít na to, v čem by mohl být problém, ale dál to zkoušejte. U dětí, které mají s odloučení větší problém, je toto jedna z nejtěžších věcí (i pro rodiče) ale nevzdávejte to. Buďte trpěliví, chápaví, ale rozhodní. Určitě je pro vás oba lepší zkoušet to několikrát za okolností, které si můžete sami zvolit, než skočit rovnýma nohama na věc až prvního září.

 

7. Budujte s dítětem pevný vztah plný důvěry – nelžete, nemlžte, dodržujte dohody.

Když vám dítě plně důvěřuje, je všechno mnohem jednodušší. Nelžete dítěti o školce ani o ničem jiném. Ani z „dobrých úmyslů“. Je to ten nejlepší základ, jak dětem dodat jistotu - že může věřit vám, lidem a světu. 

Když vám dítě bude důvěřovat, bude pro něj mnohem snazší ve školce v klidu a v pohodě zůstat. Bude vědět, že dohody s vámi platí. Že když jste si společně v kalendáři zaznačili, že pro něj dnes přijdete po obědě, tak opravdu přijdete. Nebude se strachovat, jestli náhodou nezůstane ve školce už napořád.

Zároveň léto využijte na posílení vašeho vztahu. Blbněte spolu, užívejte si všechno naplno. Vaše dítě bude z těchto zážitků ještě dlouho čerpat, třeba právě v těch náročnějších chvílích odloučení. 

15.7.citát_do_článku_školka2

 

Nebojte se. Spolu to zvládnete! A pokud máte pocit, že potřebujete něco víc, nějakou oporu... naše kalendář jsou tady právě proto. Podívejte se, co o nich říkají maminky, kterým už pomohl. Čím dřív s kalendářem před nástupem začnete, tím líp. V září si už bude váš školkáček mnohem jistější. Bude umět plánovat, bude znát časové úseky a hlavně bude vědět, co ho kdy čeká. Na magnetkách si dáváme záležet, aby vám vydržely celou školku a třeba i školu. Jsou ručně lepené, a proto zvládneme vyrobit jen omezené množství a jako každý rok v tuto chvíli, už pomalu přestáváme stíhat.

Začít plánovat hned (1)


 

Kopie návrhu Kopie návrhu Pink Woman Glitter and Gold General Greeting Birthday Card (1080 × 1080 px)