Zákaznická podpora:info@lyonis.cz

Školka je za dveřmi: Vyzkoušejte 7 tipů, jak zvládnout první náročné dny

Ať už se na to cítíte nebo ne, první den školky je za dveřmi. Proč je tolik zásadní přípravu nepodcenit, jsme rozebraly v prvním článku z naší letní série o školce. V druhém článku jsme se věnovaly 7 konkrétním tipům, jak se během léta připravit. Dnešní článek je tu pro ty z vás, kteří ještě uvítají nějakou tu pomoc na poslední chvíli

Zkuste si vybavit, jak vám obvykle je, když se ve vašem životě blíží nějaká větší změna – třeba nástup do nové práce nebo návrat do té staré po rodičovské “dovolené”. Možná se prostě jenom těšíte, ale spíš máte i strach, při pomyšlení na změnu se vám svírá žaludek a možná v noci ani nemůžete spát… A teď si představte, že máte nastoupit do své úplně první práce v životě – nevíte, jací tam budou kolegové, jak se k vám bude chovat šéf ani jakou budete mít pracovní dobu. Tak nějak se totiž cítí ta naše malá stvoření, když se blíží jejich nástup do školky.

Jak dítě podpořit? V prvé řadě se řiďte tím, jak své dítě znáte. Znáte ho totiž nejlíp ze všech lidí na světě. VY víte, v čem potřebuje pomoct, VY víte, jak ho nejlépe povzbudit. Každé dítě je totiž jiné. Některé děti jsou vyloženě „do světa“ a jiné jsou uzavřenější a bojácnější. Pro všechny ale platí, že do školky jdou v podstatě do neznáma, a proto je vaše maximální podpora opravdu na místě.

Tak tady pro ně prostě buďte. Ne proto, abyste jim umetli cestičku od všech nepříjemností, ale proto, abyste pro ně na té zatím neznámé cestě byli oporou.

Kopie návrhu Kopie návrhu Pink Woman Glitter and Gold General Greeting Birthday Card (1080 × 1080 px)

 

Pojďme si projít 7 tipů, jak společně zvládnout den D a první školkové dny:

 

1. Poslední týden prázdnin dojeďte na neutrál - udělejte si ho volnější

Pořád se za něčím honíme, někam spěcháme. Není jednoduché zpomalit, ale pokud je to jenom trochu možné, zvolněte tempo, zklidněte domácí situaci a pomalu najíždějte na nový „režim“. Prospěje to nejen dětem, ale pravděpodobně i vám. :) Taky vám to pomůže tu velkou zářijovou změnu trochu rozložit. Zároveň si během týdne společně s dítětem průběžně chystejte všechny potřebné věci do školky. Předejdete tomu, že se budete poslední víkend stresovat, co všechno jste zapomněli. 

house-2598583_640

 

Je dost pravděpodobné, že dítě bude muset od září do školky vstávat mnohem dřív, než je zvyklé. Zkuste celý týden pomalu posouvat budíček, aby to pro všechny nebyl prvního září takový šok. Prostě si zkuste (alespoň ranní) situaci doma navodit tak trochu s předstihem. (Pomoct vám v tom může i jeden z našich starších článků na téma ranního vypravování s dětmi.) “Naostro“ pak budete všichni mnohem víc v klidu. 

Zároveň spolu s dítětem oslavte poslední prázdninový víkend něčím, co máte rádi. Udělejte si parádní den, zavzpomínejte na letní zážitky a znovu spolu proberte, co vás odteď čeká. Navoďte atmosféru společného těšení se na podzim a na nové zážitky. Pokud máte pocit, že to zrovna vaše dítě ještě potřebuje, tak si společně shrňte, jak to ve školce bude probíhat, proberte si různé školkové scénáře a jejich řešení. 

 

2. Koordinace výluk a uzavírek - jiné změny ve vašem životě nechte na jindy

Hodně věcí, na které bylo dítě do teď zvyklé, je najednou se školkou úplně jinak. Nepřidávejte teď do jeho života další změny, které nejsou nutné. Plánujete stěhování do nového pokojíčku, přechod do velké postele, nový kroužek nebo jakoukoli jinou větší změnu? Udělejte to s předstihem nebo to na chvíli odložte a počkejte na vhodnější dobu. 

P5060282_1

Nechte dítěti prostor a čas si na všechno zvyknout. Netlačte na něj a zároveň mu dodávejte jistotu, že i přes tu velkou změnu se ve vaší rodině ani vztahu nic nemění. Ujistěte dítě, že i jako pro školkáčka, který už s vámi není doma (narozdíl třeba od mladšího sourozence), tady pro něj stále jste a vždycky budete. Že kromě toho, že nastupuje do školky se u vás doma nic nemění.  

 

3. Strach “za volantem” a co s ním - naučte dítě, co dělat, když se bojí

Můžete dělat maximum, a přesto může vaše dítě cítit s blížícím se nástupem narůstající strach a nejistotu. Když se vám podaří své dítě naučit o strachu a o tom, jak se s ním vypořádat, můžete si být jistí, že se v tom velkém světě neztratí. Je to věc, která se dítěti bude hodit do života (nejen do toho školkového). A víte co? I některým dospělým by opravdu pomohlo si toto zopakovat.

PA154634 (1)

Ujistěte dítě, že bát se smí. Že strach je úplně normální a běžná emoce. Klidně dítěti řekněte pravdu, že i vy se někdy něčeho bojíte. Že se vlastně bojíte trošku i teď.

 


I princ se určitě trochu bál, když bojoval s drakem. Ale naštěstí se nevzdal, neutekl a princeznu zachránil. :)


 

Naučte dítě, že strach není špatně. Že strach není ostuda. Že být odvážný neznamená nemít nikdy strach. Že být odvážný znamená mít strach, ale překonat ho.

Domluvte se spolu, že když se u něj nějaký strach objeví, tak se s vámi o něj podělí. Že si o tom strachu spolu můžete povídat. Takový strach je totiž hned poloviční. Zároveň strach dítěte nikdy nezlehčujte. Mějte k dítěti pochopení. To, co se vám může zdát banální, může být pro dítě velká zátěž. Zkuste spolu vymyslet řešení.

A víte, co je na tom nejlepší? Ukážete dítěti, že o nejistotě a strachu se může mluvit.  Že nemusí dělat, že je „hrdina“ a že žádný strach není. Možná, že až se mu někdy něco přihodí ve školce, tak to díky tomu v sobě nebude dusit, ale zajde za paní učitelkou nebo se podělí doma s vámi. A možná, že až mu bude 15 (no dobře spíš 13 :)) a půjde na své první rande, půjde za vámi a o svůj strach se s vámi podělí…

 

4. Jízdní řád prvního školkového týdne - naplánujte si činnosti na celý týden dopředu

Pokud jste přes léto podporovali dítě v chápání času podle našeho minulého článku, teď sklidíte všechny plody tohoto úsilí. :) Ukotvení v čase může dítěti teď – v období největší změny – nesmírně pomoct. Když totiž děti ještě nemají přehled o čase, tak se jim jeden den ve školce může zdát jako věčnost.

Udělejte dětem jasno v tom, co se bude dít. Poslední víkend před nástupem do školky společně připravte plán na celý první týden. Vemte si k ruce třeba náš kalendář nebo týdenní plán nebo si vytvořte svůj vlastní. Povídejte si o tom, jak bude celý budoucí týden vypadat a všechno si na kalendáři dopředu vyznačte.

IMG_10491 (4)

Na každý den si do kalendáře společně vyznačte školku. Domluvte se, kdy si který den pro dítě do školky přijdete. Naplánujte si všechny další činnosti, které budete společně v jednotlivé dny po školce podnikat, a nezapomeňte zaznačit taky víkendové plány. Tím, že dítě bude přesně vědět, co se bude dít, získá jistotu. Tím, že bude mít všechny plány na očích, se k nim můžete opakovaně vracet.

Zdůrazněte dítěti, že se pro něj opravdu vždycky a každý den do školky vrátíte. (Vždyť máte přece společné plány po ní.) Začátek školky může být náročný, ale díky této přípravě vaše dítě nebude ve školce patřit k těm, kteří se budou strachovat, zda ve školce nezůstanou napořád. Nebude ztracené, nebude tápat, nebude pochybovat.

 

5. Srovnat zrcátka, připoutat se a jedem - vymyslete si dopředu společně s dítětem váš ranní rituál pro odchod ze školky

Přibližte dítěti dopředu, jak to ráno ve školce bude probíhat. Zkuste nevynechat žádný důležitý detail. Nevyhýbejte se ani tomu, že ve školce mohou některé děti plakat. Vysvětlete, proč to tak je, a zároveň ujistěte dítě, že věříte, že vy to zvládnete bez pláče. (A pokud ne, tak se nic neděje.) 

IMG_20180825_105032

Zároveň společně vymyslete váš odcházecí rituál. Domluvte se třeba, že každé ráno spolu půjdete ke skříňce s jeho obrázkem, že mu pomůžete s převlečením a přezutím, že potom spolu půjdete do třídy, kde už budou ostatní děti a paní učitelky. Že si potom znovu zopakujete, kdy si pro něj přijdete, dáte si pusu a potom odejdete. Klidně si vymyslete něco navíc, co váš odcházecí rituál ozvláštní. Nechte dítě, ať v něm cokoliv obmění. Vy jen určete hranice tak, aby to bylo pro vás a školku ráno přijatelné. Pak se dohodněte a hned od prvních dní to opravdu zkuste dodržovat. To, že dítě bude dopředu vědět, co přesně se bude dít, a to, že se to pak skutečně takto stane, posílí jeho důvěru ve vás i samo v sebe. 


Náš loučící rituál jsme používali celý první rok, bez výjimky. Až ve druhém roce pomalu přestával být potřeba. To už zase začínal být trapný, i když já bych klidně pokračovala… :) Kubík se vždycky potřeboval delší dobu objímat. Ve třídě, pod dozorem všech ostatních, už to nebylo příjemné. A tak jsme se vždycky schovali do naší tajné skrýše u málo používaného vchodu, kde byl klid. Kubíka jsem vždy objala a opakovala mu naše 3 pravidla. Že vím, že to ve školce zvládne, že ho moc miluji a že se pro něj vždycky vrátím. Později už je odříkával on sám. Pro někoho maličkost, ale Kubíkovi to hodně pomáhalo. Do třídy už jsme šli ruku v ruce, dali si pusu a já odešla. Ze začátku to bylo těžké, Kubík plakal. Ale tím, že věděl, co přesně se bude dít, to bylo každý den lepší a lepší. Adéla


 

6. První jízda? Nečekejte zázraky hned! - v den D tady buďte pro dítě

První školkový den se snažte vstát včas (ideálně ještě před dítětem), abyste měli na celou ranní přípravu dostatek času. Pokud je to jen trochu možné, tak si tento den vyhraďte pro vašeho školkáčka. Vemte si v práci dovolenou, dejte mladší děti hlídat prarodičům. Nástup do školky je pro dítě velká věc a vůbec nepomáhá, když se celé ráno řeší řev mladšího sourozence. Snažte se celé ráno i cestu do školky udělat co nejpříjemnější a s příchodem do školky už najeďte na váš dohodnutý rituál. 

P5060313

To, že se nemá loučení ve školce zbytečně protahovat, jste už asi slyšeli ze všech stran. Je jasné, že když budete mít problém opustit dítě vy sama a loučení se bude prodlužovat, tak to nikomu nepomůže. Proto svůj odchod ze školky zbytečně nenatahujte, nevybavujte se s kamarádkou, kterou tam třeba potkáte, nevyplňujte na poslední chvíli chybějící papíry a neotáčejte se za dítětem do nekonečna. Pokud to vy nebo vaše dítě potřebuje, tak se pořádně obejměte a nenechte se nikým rušit. Ale až nastane ten správný moment odchodu, tak buďte silní a odejděte i přes dětský pláč. Je to jedna z nejtěžších věcí, ale věřte, že to dítě zvládne. Nikdy se tomu nesnažte vyhnout a neodcházejte bez rozloučení

Pokud vám to vaše situace dovoluje a zároveň máte pocit, že to pomůže, tak v začátku dítě vyzvedávejte ve školce hned po obědě. Je opravdu hodně těžké být v neznámém prostředí celý den. Jen si vzpomeňte, jak se vám někdy zdály dlouhé dny, když jste byli malí. Postupné navykání na školku je pro dítě opravdu mnohem jednodušší. 

Zároveň v první dny (samozřejmě i v ty další, ale tentokrát obzvlášť) si dejte opravdu záležet, abyste přišli pro dítě v dohodnutý čas. Nenechávejte dítě čekat a utápět se v nejistotě. Cestu domů si zkuste něčím zpříjemnit. Podpořte dítě, když si bude chtít o školce povídat, ale netlačte na něj pokud ne

Možná bude vaše dítě od prvního momentu ve školce nadšené. Skvěle! Ale možná to u vás bude  chvíli trvat, než si školkáček zvykne. Stejně jako nám někdy trvá, než se v nové práci rozkoukáme a z kolegů se stanou kamarádi. Nechtějte po dětech, aby si zvykly hned a do školky od začátku chodily s úsměvem jako do cukrárny. Raději je do té cukrárny vemte. :)

 

7. Prvních pět samostatných jízd za vámi? Oslavte to 

Už na začátku týdne si naplánujte (a vyznačte do kalendáře) něco speciálního na pátek. Domluvte se, jak společně celý ten první týden uzavřete. A udělejte to, i když třeba celý týden neprobíhal podle vašich představ. 

Berte to zároveň jako ideální příležitost na to pořádně si o celém tom týdnu promluvit. Zkuste najít a pojmenovat všechny třecí plochy, zodpovědět dítěti všechny otázky. I když možná všechno nešlo tak hladce, i když se třeba první týden neobešel bez pláče, oceňte dítě za to, že celý týden bojovalo a že se nevzdalo.

25.8.citát

 

Možná jsme něco, co by zrovna tomu vašemu školkáčkovi nejvíc pomohlo, vynechali. Ale vy ho znáte ze všech nejvíc a určitě na to přijdete. Potřebuje vás dítě před školkou delší dobou objímat? Vyhraďte si na to čas a udělejte to. Potřebovalo by vaše dítě s sebou svého oblíbeného plyšáčka? Domluvte se s paní učitelkou a dejte mu ho.

Když budete dítěti oporou, když se obrníte trpělivostí a když zvolíte citlivý a respektující přístup, nemůžete tím nic zkazit. Právě naopak. A i když vše možná neproběhne úplně hladce, i když ze začátku budou zádrhele, uvidíte, že druhý týden bude zase o něco lepší než ten první. A třetí bude zase o něco lepší než ten druhý…

… A kdyby náhodou ne, chystáme pro vás na září ještě další článek. Najdete v něm 7 tipů co dělat, když se nástup do školky nevyvíjí podle vašich představ.


Kopie návrhu Kopie návrhu Pink Woman Glitter and Gold General Greeting Birthday Card (1080 × 1080 px)