Zákaznická podpora:info@lyonis.cz

5 Věcí, které jsou podle mě na respektující výchově úplně nejtěžší

Respektující výchova je výzva, která stojí za to. Ale jak všechny výzvy, má své úskalí a nástrahy. Následujících pět věcí je podle mě nejtěžších na respektující výchově.

JSEM PRVNÍ V ŘADĚ

Moje naučené reakce jsou často přesně opačné oproti tomu, jaká máma chci být. Pořád stojí dost úsilí si je stihnout uvědomit a změnit, než zareaguji. I po třech dětech a skoro 10 letech respektující výchovy se víc učím než vím. A vždycky se občas dostanu do momentu, kdy pochybuju, jestli to dělám správně.

ČÍM VÍC DĚTÍ, TÍM SLOŽITEJŠÍ TO JE

Je to blbý, ale je to tak. S každým dalším dítětem vám doma roste samostatná sebevědomá jednotka, která se za sebe umí postavit. Neznamená to tak automaticky, že budete mít od mala respektující sourozence, učí se to ještě dlouho s vámi. A stojí to nervy.

ČASTO SE TO VE VÁS BIJE

Jsou situace, kdy nejde diskutovat. Někdy se spěchá, není čas a nebo prostě už jsem na bodě nula. Pak zareaguju jinak, než bych si přála. Myslím, že se tomu nedá vyhnout. Prostě se to střídá. Důležité ale podle mě je, že jsem pro děti čitelná. Ví co čekat. Ví, že to tak občas mám, ale ten poměr je na straně respektujícího vztahu.

NA MANIPULACI ZAPOMEŇTE

Jsou situace, kdy by bylo o tolik jednodušší použít trošku té manipulace. Když uděláš tohle... tak... Jenže když ji od mala nevyužíváte, tak děti ji dost brzo rozpoznají. Což je super do života, ale přicházíte o ten nejjednodušší nástroj... Minimálně okolí s tím dost málo kdy počítá. :)

NÁZORY, POHLEDY OKOLÍ

Tohle je naštěstí jedna z věcí, která se časem zlepšuje. Pořád je to ale těžké. Ty pohledy, rady a odsuzování, jak byste měli SPRÁVNĚ zareagovat tam budou hlavně ze strany starší generace asi vždycky.... Čím starší dětí mám, tím míň zranitelná v tomto jsem. Ale když vidím maminku maličkého dítěte, která řeší náročnou situaci s respektem, a okolí má ty své pohledy, tak vím, jak v těžké situaci je. A snažím se ji podpořit třeba aspoň úsměvem.

Ať už se nacházíte na své cestě respektující výchovy kdekoli, pamatujte, že nejste sami. Každý z nás má své výzvy, své pochybnosti. Ale společně můžeme tuto cestu absolvovat lépe. Sledujte nás na sítích, ať spolu dál můžeme zůstat v kontaktu❤

👉https://www.instagram.com/lyoniscz/