Zákaznická podpora:info@lyonis.cz

5 TIPŮ, JAK ZVLÁDNOUT NOVÝ ŠKOLNÍ ROK

Naše děti si užívají volna až do poslední chviličky, ale my jako rodiče se připravujeme na školní rok mnohem dříve. S dlouhým seznamem běháme po obchodech a sháníme tužky předepsané tuhosti, sešity se správným označením a aktovku, která bude perfektně ergonomická, přiměřeně lehká a naprosto cool, aby našeho školáka hned druhý týden neomrzela. Není divu, že v září neoplýváme energií, jak bychom chtěli. Pojďme se proto společně podívat na pár tipů, jak si toto období usnadnit

Co si budeme povídat, na jednu stranu se školního roku trochu děsíme, protože nevíme, co toho našeho drobečka čeká a jak to zvládne. Navíc nám přibudou další povinnosti, domácí úkoly, učení i chystání svačinek. Jenomže na tu druhou stranu po letní prázdninové anarchii a divokosti přichází opět nějaký řád a více klidu pro ty, kteří jsou doma ještě s mladším dítkem nebo z domova pracují. Tak jako tak, na nový režim si bude zvykat celá rodina. Co nám pomůže to zvládnout rychleji a bezbolestně?


PŘEHLEDNÝ A PŘEDVÍDATELNÝ ROZVRH

Možná máte více dětí, z nichž každé má trochu jiný režim, třeba školku, školu a různé kroužky. Během pár dní tak nejspíš zjistíte, že byste museli nosit v hlavě obrovské množství informací, kdo se kdy a kde má nacházet a že je to nesmírně náročné vůbec zorganizovat. Budete potřebovat nějakého pomocníka, který tyto informace bude hlídat za vás. 

Skvělou volbou jsou naše rodinné plánovací kalendáře, které vám pomohou zkrotit všední chaos. Každý člen rodiny konečně uvidí, co je který den v plánu. Můžete na něj psát i používat naše nezničitelné magnetky. Umístěte kalendář na lednici, kde ho nemůže nikdo přehlédnout a společně se k němu vracejte a mluvte o událostech, které vás čekají. Malý pomocník - obrovské výsledky.

210430_Evka Neuman_SITE_Lyonis v byte_small_00032

 

ZÍSKEJTE VÍC DĚLÁNÍM MÉNĚ

Zní to jako nesmysl, ale není. Pokud chodíte do zaměstnání, bude pro vás ze začátku náročné skloubit ranní chystání dětí do školy, rozvoz, příchod ze školy i z práce, pomoc s úkoly a péči o domácnost. Nebudeme si nic nalhávat, ve většině rodin má toto na starosti ještě stále jenom máma. A pro jednoho člověka je to nadlidský úkol. Místo toho, abyste se snažily zvládnout toho co nejvíc a během krátké doby se naprosto vyčerpaly, zastavte se už teď a reálně zhodnoťte své možnosti. Všechno na 100 % prostě nepůjde. Vyškrtejte ze svého seznamu činnosti, které nejsou pro chod rodiny tak zásadní nebo u nichž se snížení laťky po určitou dobu přežije. Co jde, zrušte nebo delegujte.

Máte babičku, která by mohla občas vyzvednout potomka ze školy? Skvěle! Nemůže manžel vyzvedávat děti ze školy? Třeba by je tam mohl ráno vozit.

A když jsme u toho delegování. Možná, že i některé z domácích prací jde na někoho předat nebo alespoň snížit jejich četnost a úroveň dokonalosti. Někdy vůbec není na škodu mít doma trošku nepořádek, když tím získá vaše rodina více času pro sebeA když už je něco, co se jednoduše udělat musí, tak si to zkuste rozdělit. Můžete si pomoct třeba naší To-do tabulkou, která vás už v neustálém doprošování, aby byly věci hotové, nenechá. 

IMG_8436

 

NAVAZUJTE VZTAHY

Pro extroverty vcelku přirozená věc. Pro nás, introverty, možná trochu děsivá :) Ale stejně jako jsou spolužáci důležití pro vaše dítě, mohou být ostatní rodiče důležití pro vás. Navazováním společenských vztahů s nimi totiž můžete získat nejen přátele, kteří prožívají to samé, co vy, ale také spojence a informátory. Společně pak můžete pomoct dětem překlenout náročné časy, třeba umožnit ostýchavým dětem navázat bližší vztahy v klidnějším prostředí mimo školu. Uspořádáním parádní narozeninové párty pak nenápadně upevníte třídní kolektiv a poznáte spolužáky svých dětí osobně. A když večer před odjezdem na školní výlet ztratíte seznam, budete vědět, na koho se rychle obrátit. Zkrátka a dobře, vyzvedávání dítěte ze školy může být zajímavá společenská příležitost. Tak se usmějte a představte se :)


SNIŽTE SVÁ OČEKÁVÁNÍ

To úplně nejzásadnější - každý den. Zkuste nemít žádné očekávání. :) Posaďte se, nadechněte se a odpovězte si “Co od svého dítěte očekáváte?” Je to zvláštní otázka, ale důležitá! Možná očekáváte perfektní známky, snahu a nasazení. A taky to svému dítěti připomínáte. Na tom není nic špatného, že chcete, aby se mu dařilo. Ale jsou jedničky předpokladem toho, že dítě bude opravdu úspěšné a hlavně šťastné? Jak vaše dítě reaguje, když  se mu něco nepovede? Je to pro něj konec světa a má pocit, že je hloupé? 

Je velmi důležité, jaká očekávání na své děti přenášíme. Protože někdy se jim nedá dostát a výsledkem je zklamání a pocit neúspěchu. A nejen to. Mnoho dětí rodičů, kteří vyžadují perfektní známky a kladou je na první místo, zažívá kromě neúspěchu také pocit, že nejsou svými rodiči milováni, když nedosáhnou očekávaných výsledků! Určitě všichni chceme, aby byly naše děti šťastné. Uvědomme si proto, že známka je stále jenom subjektivní hodnocení jedné osoby - učitele, a nic nevypovídá o tom, jaké naše dítě ve skutečnosti je a co z něj vyroste. 

Mnohem důležitější je, aby naše děti dokázaly vnímat, přemýšlet a kriticky uvažovat. Aby byly nápadité, zvídavé a jedinečné. A upřímně, školní systém tyto vlastnosti příliš nepodporuje. Snižte proto svá očekávání a zaměřte se na podstatné schopnosti a vlastnosti svých dětí - soucit, pravdomluvnost, houževnatost… Pocit rodinné pohody, lásky a bezpečí je důležitější než jednička s hvězdičkou.

 

PLÁNUJTE SI ODPOČINEK

I když se vám podaří delegovat nějaké povinnosti, stále budete od rána v jednom kole. Odolejte pokušení trávit volné chvilky ještě další prací a prostě odpočívejte. Ale pozor, nečekejte na to, až bude vše hotovo, abyste potom mohli relaxovat. Nikdy nebudete mít  všechno hotovo. Ti skutečně odpočatí si volný čas plánují předem a nenechají nic, aby jim do toho zasáhlo. Buďte jako oni a každý týden si v kalendáři čas pro sebe označte. I pro tyto účely oceníte náš rodinný plánovací kalendář. Jednoduše si zapište nebo magnetkou označte, kdy se věnujete sobě - “Máma jde v 17 hod plavat.” “Čtu si - nerušit.” 

210430_Evka Neuman_SITE_Lyonis v byte_small_00013 (2)

Máte naprosté právo vyhradit si čas i pro sebe a celé vaší rodině to jenom prospěje. Označte si tyto časy veřejně, aby i děti věděly, že rodiče taky musí myslet i na sebe. Toto uvědomění je naučí větší ohleduplnosti i samostatnosti. V tento čas je prostě maminka nedostupná. 

***

Škola je další etapou v životě vaší rodiny a nikdo vám nemůže určit, jaká pravidla si nastavíte. Jenom vy víte, co potřebujete a co vám funguje. Život s dětmi je prostě takový, nepředvídatelný, živý a hlučný. Jako zdivočelý kůň, kterého se snažíte silou krotit, abyste nakonec zjistili, že když si k němu sednete a nabídnete mu svou láskyplnou náruč, přijde. Takový je život s dětmi.

Dávejte proto ty nejdůležitější hodnoty na první místo a ostatní se přidá. Hodně sil do nového školního roku!