Zákaznická podpora:info@lyonis.cz

DOMÁCÍ PRÁCE PRO DĚTI? PROČ JSOU TAK DŮLEŽITÉ?

Mám tak trošku pocit, že v dnešní době děláme, jako by domácí práce pomalu neexistovaly. Všichni na sociálních sítích sdílí krásné fotky dětí v uklizeném bytě a já tak nějak nevím…  Fakt to takhle vypadá pořád? 

Kdo vyskládal nádobí z myčky, vydrhl špinavý záchod, vypral povlečení, poskládal ho, povlíkl, aby ho mohl znovu vyprat po nečekaně probdělé noci? A kdo uvařil tu dokonalou večeři, po které pak taky někdo musí uklidit? Asi ta máma, která na fotce vypadá tak spokojeně, ale vnitřně se někdy cítí (jemně řečeno) tak unavená. Je toho tolik… Ale nic nemůže jít vidět navenek! Hlavně ne na Instagramu a taky ne před dětmi. Protože ty mají přece jen jedno dětství, tak jim ho nebudeme ničit povinnostmi.

Co když tím vším předstíráním škodíme sobě i dětem? Co když jsme se zamotali do celé té dokonalosti okolního světa a ta nás pomalu ničí? Co když by bylo mnohem lepší a pro všechny snazší si přiznat, že svět, my ani děti dokonalé nejsou?

Život prostě není jednoduchý. A když se nad tím opravdu hluboce zamyslíme, musí nám být jasné, že pokud ho dětem jednoduchý dělat budeme, tak jim tím do budoucna spíš přitížíme. Všichni chceme, aby naše děti vyrostly ve šťastné dospělé, ale jejich neočekávaný náraz na tvrdou realitu může způsobit přesný opak. 

clothes-pins-984176_1920

Tak co teda dělat? Návrat k přirozenosti a upřímnosti neuškodí. Život je krásný a taky složitý. Tak to je a bude – Instagram neinstagram. Nemusíme předstírat, že to tak není, a u toho každou chvíli trpět pocitem selhání. 

Věda je v tom navíc na naší straně – zapojení dětí do domácích prací totiž podle výzkumů pomáhá vychovat spokojené dospělé. Jo čtete správně! (Takže když budou děti odmlouvat, nezapomeňte, máte na své straně vědu. ☺ )

kid-2586010_1920

Ve vůbec nejdéle trvající studii Harvardovy univerzity, která probíhá už 75 let a pořád pokračuje, vědci našli dvě hlavní odpovědi na to, co spojuje úspěšné a šťastné dospělé. Dobrá zpráva je, že obě jsou hlavně v našich – rodičovských – rukou.

 

Ta první je láska. Milujte své děti k zbláznění a láskou vůbec nešetřete.

 

A ta druhá jsou dobré pracovní návyky. A ty začínají doma. U domácích prací.

 

Život je práce a práce je život

Nic v životě k nám nepřichází jen tak, pečení holubi nám nelétají sami do pusy, nádobí se samo neumyje a čisté prádlo nenaskáče samo do skříně. A když doma před dětmi děláme, jako by to tak bylo, tím jim ve skutečnosti život neulehčujeme – ten budoucí dokonce naopak

Čím dřív si děti uvědomí, že o svůj domov (a o své věci a o své vztahy) se musí aktivně starat, že je to jejich vlastní odpovědnost, že je to na nich a na každém z nás, tím lépe pro ně.

Výzkumy jeden za druhým zkrátka prokazují, že děti mající doma na starosti aspoň pár domácích prací, mají vyšší sebevědomí, jsou zodpovědnější, nezávislejší a v životě mnohem spokojenější. 

 

Začít můžete klidně hned (ale snadné to nebude)

Být uštvanou mámou pro pohodlí všech okolo, pro vnější dojem? To není dobré pro nikoho. Už tříleté či čtyřleté děti bez problémů zvládnou mít doma nějakou povinnost. A zároveň – nikdy není pozdě začít. Takže pokud máte doma nějaký ten pubertální kousek, který je navyklý na full servis, pořád ještě není nic ztraceno! :)

Ale pozor, nemůžu vám to jen malovat na růžovo, ono to totiž má jeden celkem podstatný háček. To, že budou mít u vás doma na starosti některé domácí práce vaše děti, vůbec nemusí hned znamenat, že vy budete mít práce méně. Možná u toho budou odmlouvat, nejspíš svou práci neodvedou úplně stoprocentně a zcela určitě je nejdřív budete muset naučit, jak se daná práce vlastně dělá správně.

P4040401

Ale někdy, i když byste to zvládli sami rychle a perfektně, je prostě potřeba to nechat dělat někoho jiného zdlouhavějším způsobem a s mnohem pochybnějším výsledkem. Protože právě díky tomu se ten někdo může učit z vlastní zkušenosti. A zlepšovat se. 

A to chcete. Pro sebe, ale hlavně pro ně.


PS: Je jednoduché číst si, jak jsou domácí práce pro děti užitečné. Ale co v praxi? Kde začít? Jak to udělat, abyste všechno jen dokola nepřipomínala a nakonec to stejně udělala sama? Kde na to vzít čas a trpělivost? Sama mám 3 děti a předat jim část domácích prací je pro mě otázka přežití (toho mého a snad i jejich. :)). Přišli jsme na systém, který skvěle funguje. V příštích článcích vám ukážu jak. Nenechte si je utéct a přihlaste se k odběru newsletteru. Jako bonus vám navíc brzy pošlu sérii čtyř mailů s jednoduše použitelnými radami, jak vše spolu s dětmi zvládnout a ve výsledku si užívat mnohem pohodovější dny.