Zákaznická podpora:info@lyonis.cz

45 věcí, které děti potřebují víc než luxusní dovolenou

Léto je za rohem. Jako zodpovědní rodiče se snažíte pro děti vytvořit ten nejlepší program. Možná jste dětem slíbili, že se letos podíváte k moři, možná se bojíte, že budou tuzemskou dovolenou (nebo týdnem stráveným u vás na chalupě) trochu zklamané. Možná vám ale v hlavě hlodá takový ten vtíravý pocit, že dovolená přece není to nejdůležitější. Že čím víc někam jezdíte, tím víc zážitků po vás děti chtějí. Že na zahradě, v lese za domem nebo u táboráku, vám je vlastně nejlíp.

Můžeme se upnout k dovolené, odjet na ni, udělat si hromadu selfíček u moře nebo památek, které budou vypadat dokonale. Ale cítili bychom se u toho „dokonale”? Navíc každá dovolená jednou skončí, co se proto letos soustředit radši na věci, které si s sebou děti opravdu ponesou celý život – ne jen do dalšího léta, do další dovolené, která „by přece měla“ být zase o něco lepší než ta letošní…

Přináším vám 45 tipů, které nic (nebo skoro nic) nestojí, dokonalé rodiče z vás neudělají. Ale dokážou mnohem víc – vytvoří vám dokonalé chvilky, takové, které by nikdo z vás nevyměnil ani za tu nejluxusnější dovolenou.

200523_evka neuman_adela a spol_small_00010

 

  1. Zase si hrejte. Najděte si něco, co vás baví a užijte si ten moment, kdy můžete zase blbnout. 

 

  1. Nechtě děti někdy vzhůru dlouho do noci, prodlužte „večerku“. Udělejte si oheň nebo noční bojovku. Zdržte se někdy u přátel a pak se spolu vracejte ztichlým nočním městem. Léto je k tomu úplně ideální!

  2. Oprašte starý dobrý oldschool, vezměte do ruky fixy a dejte vašim plánům podobu, které porozumí i děti, třeba na našem rodinném kalendáři. Dnes jsou na všechno aplikace a půlka myšlení se přesunula do mobilu. Vzít do ruky fixy, přemýšlet dopředu a povídat si o společných plánech je mnohem lepší, než tiché ťukání do obrazovky. Užívejte si tu radost v očích, když přijdou s vlastním nápadem a hrdost na to, že jsou součástí rozhodování. Nehledě na to, že odpadnou otázky, kdy už...? Děti si to dokážou samy spočítat... 

    Rodinný kalendář
    Tip: Pořiďte si k našemu kalendáři naše prázdné magnetky, napište si na ně třeba 10 věcí, které byste společně během léta chtěli zažít. Mějte je u kalendáře a kdykoli budete mít volný den, tak vyberte jednu z magnetek a podnikněte to, na co máte chuť. Díky tomu nebudete muset nic vymýšlet a přitom budete vědět, že děláte přesně to, co si všichni přejete.
  1. Vymyslete si společné tajné rodinné heslo nebo cokoli speciálního, co je jen vaše. Do určitého věku je to pro děti naprosto úžasná malá drobnost, která vás prostě všechny spojuje.

 

  1. Dejte jim někdy něčeho méně, než čekají. Nezahrnujte děti vším, co si zrovna přejí. 

 

  1. Dělejte společně s dětmi dobré skutky, darujte společně jejich staré hračky, popovídejte si s osamělou paní sousedkou, udělejte radost někomu cizímu. Nebo na vašem příštím výletě do přírody posbírejte odpadky poházené v lese.

 

  1. Učte je nové dovednosti – jak si zavázat tkaničky, jak se šplhá na stromy, jak se dělají věnečky z pampelišek. Možná se u toho naučíte víc než oni.

 

  1. Nechte děti prožívat radost z toho, co všechno za den dokážou samy. Dejte jim důvěru a zkuste méně věcí neustále dokola připomínat. Vytvořte si společně tabulku činností nebo si pořiďte tu naši a nechte na dětech všechno, o co projeví zájem. Děti na sebe budou hrdé a vy budete mnohem odpočatější.

    210401_Evka Neuman_Lyonis_flatlay mocup_small_00014 (1)

 

  1. Klidně je někdy nechte ráno dopéct ve vaší posteli nebo tam přespat, když budou chtít. Nemusí to být často, i my rodiče potřebujeme svůj prostor. Ale občasný společný spánek je boží, a to i na úkor dočasného nevyspání. 

 

  1. Naučte děti hry, které jste hrávali vy jako děti – co třeba skákání gumy nebo cukr/káva/limonáda?

 

  1. Říkejte jim, jak je milujete. Když jsem ještě neměla děti a v amerických filmech rodiče dětem říkali, jak je milují, přišlo mi to strašně přehnané a nepřirozené. My jsme si to doma takhle nikdy neříkali… Od té doby, co mám vlastní děti, s tím nemám žádný problém. Říkám jim to klidně desetkrát za den. Tohle je jedna z věcí, která mi opravu jde. :-)

 

  1. Lechtejte se, mazlete se, objímejte se. (Nikdy ale proti jejich vůli.)

 

  1. Prohlížejte si společně vaše rodinné fotky a videa.

 

  1. Ukazujte dětem, že dělat chyby je normální. Každý se přece učí. Ukažte jim, že je spousta věcí, které i vy sami neznáte nebo neumíte.

 

  1. Dávejte jim do vany pěnu anebo si dejte tu vanu rovnou společně.

 

  1. U společného jídla si povídejte, užívejte si to a nespěchejte. Společné jídlo je pro mě se třemi dětmi pořád docela boj. Zatím je mým osobním cílem ho přežít – ale jsme v tom společně. :-)

 

  1. Nelžete. 

 

  1. Povídejte si spolu o jejich prarodičích a pra-prarodičích, přibližte jim jejich život, ukažte jim fotky. 

 

  1. Odložte telefon.

 

  1. Dávejte jim pusu na dobrou noc. Každou noc! 

 

  1. Čtěte si. Ideálně vyberte někdy i knížku, kterou jste vy sami jako děti milovali. U nás teď nejvíc frčí Malý princ a společně s dětmi jsme si teď zamilovali Králíčka Kryštůfka.

 

  1. Plánujte spolu často výlety do přírody – nejen na společenské události. Zajděte si někdy jen tak do lesa, nasbírejte si maliny, ostružiny, borůvky nebo houby. Teď v létě je k tomu ideální příležitost!

 

Rodinný kalendář

 

  1. Tvořte si společné tradice a pak je každý rok dodržujte a “vytuňujte”. Třeba pravidelně posílejte pohledy z vašich letních výletů nebo sbírejte turistické známky.

 

  1. Mluvte o dětech pozitivně. I když to zrovna neslyší. 

 

  1. Koukejte se spolu na hvězdy, na mraky. Lehněte si u toho do trávy a pusťte svou fantazii na špacír.

 

  1. Snězte společně něco, co jste sami vypěstovali.

 

  1. Říkejte jim, jak jsou úžasní, krásní, silní, chytří. Příležitostí je k tomu spousta!

 

  1. Zkuste být někdy jen jeden na jednoho. (Tohle je taková vyšší dívčí pro rodiče více dětí.) 

 

  1. To, jak celé léto prožijete, je ve vašich rukou. Plánujte dopředu, co všechno byste chtěli společně zažít. Koupačka v lomu, spaní pod širákem, noční výprava? Dávejte dětem na výběr nebo každý jednotlivě vyberte jeden zážitek. Zaznačte všechno do kalendáře, který bude takovým vaším společným útočištěm všech plánů. Užívejte si to, že máte vaše plány pod kontrolou a děláte jen to, co vás opravdu baví. 
    Magnetický kalendář pro děti

 

  1. Dělejte si pravidelné rodinné večery. My se o to snažíme každý pátek – děláme táborák, hrajeme hry nebo si společně povídáme. Někdy nám to vyjde, jindy jsme unavení (teda ne děti, ale my rodiče) a jen s popcornem koukáme na pohádky – ale společně!

 

  1. Nechte děti někdy ztratit pojem o čase. (A zkuste se od nich tuto superschopnost znovu naučit.)

 

  1. Omlouvejte se. Vždycky.

 

  1. Nechte děti, ať samy hledají řešení zapeklitých situací. Ptejte se, co navrhují. Berte je vážně.

 

  1. Dejte dětem možnost rozhodovat o své budoucnosti. I na to je skvělý společný kalendář. Nechte děti, ať vymyslí, co budete dělat.

 

  1. Dávejte si najevo lásku se svým mužem/se svou ženou. Zařiďte si někdy hlídání a vyražte na večeři jen vy dva. 

 

  1. Vyprávějte příběhy ze svého života. Povězte jim třeba o tom, jak jste trávili léto vy, když jste byli malí, jaké jste měli rádi hry, co vás nudilo. 

 

  1. Zajímejte se o to, co zajímá vaše děti. Když se s vámi o to chtějí dělit, neodmítejte je. (Ano, i kdyby to mělo znamenat sledování Ninjago.)

 

  1. Učte děti vytrvalosti a houževnatosti. Prakticky. Vytyčte si nějakou společnou výzvu, která je náročná pro všechny, a zkuste se nevzdávat. Zkrátka učte děti, že aby došly k cíli, je často nutné se překonávat. 

 

  1. Berte vážně jejich starosti. Naslouchejte jim, když se vám svěřují.

 

  1. Tvořte společně. Upečte bublaninu, malujte prstovými barvami, postavte stan na zahradě nebo bunkr v obýváku, dělejte pokusy. 

 

  1. Někdy si od sebe odpočiňte a běžte dělat něco sami – bez dětí.

 

  1. Zarámujte a vystavte si fotky dětí. A nejen ty „profi“, ale hlavně ty úžasné nedokonalé momentky, které o nich tolik vypovídají.

 

  1. Nechávejte jim občas vtipné vzkazy (nebo jiné maličkosti) tam, kde to nečekají.
    Vzkazy na lednici

 

  1. Vyrazte ven, když prší. Skákejte v kalužích, tancujte v dešti. Kdy jindy než v létě je k tomuto úplně „bezpečná“ příležitost?

 

  1. Když o sobě budou pochybovat, vy nepochybujte nikdy. 

    210430_Evka Neuman_SITE_Lyonis v byte_small_00093 (1)