Zákaznická podpora:info@lyonis.cz

7 důvodů, proč používat rodinný kalendář a zapojit do plánování děti

Sdílený kalendář v mobilu, papírový na stole, nebo rodinný freestyle? Na vlastní plány máte zajetý systém. Pracovní schůzky si držíte v mobilu společně s návštěvami dětských doktorů. V hlavě nosíte pondělní angličtinu a víte, že každou druhou středu hlídá babička. Když do toho ale padne příprava večeře pro manželovy kolegy, o které vám mimochodem řekl na poslední chvíli, a vymýšlení kostýmu na narozeninovou party, tenhle měsíc z vás už potřetí vyletí: “To jste mi to nemohli říct dřív”? Mohli. Stačilo mít náš rodinný kalendář, kde vidíte všechny plány pohromadě. Dáme vám hned 7 důvodů, proč je dobré ho mít a hlavně ho pravidelně používat s dětmi. 

 

Rodinný kalendář

 

 

1. Máte přehled - je na očích celé rodině

 

Úplně slyšíme, jak vám v hlavě zní: “Tohle vyplňovat nebudou.” Ale opak je pravdou. Rodinný kalendář stačí umístit do centra dění, třeba do kuchyně na ledničku. Na rozdíl od diáře v kabelce ho všichni budou mít na očích a ad hoc plány vyplňovat postupně tak, jak budou přicházet. Stane se vaším rodinným pomocníkem, díky kterému už na nic důležitého nezapomenete. Díky magnetkám, které máme pro nejrůznější aktivity, se do plánů s radostí zapojí i ti nejmenší. Čím dříve s nimi začnete, tím dříve jim ukážete, že plán je poloviční cesta ke splněnému snu. 

 

2. Vytváří rodinný rituál a otevírá témata

 

Není lepší začátek měsíce, než mluvit o svých plánech. Povídat si, co vás čeká, na co se těšíte hodně a na co zase míň. První den ve školce, nebo prezentace před šéfem může přinést lehké obavy, ale když téma otevřete společně jako rodina, vše se bude zdát mnohem jednodušší. Děti naučíte mluvit o svých pocitech a na Dny s velký D se připravíte postupně.

 

Magnetický rodinný kalendář

 

3. Motivujete se ke společným zážitkům

 

Samá práce, žádná zábava. O prázdninách to až tak neplatí, ale po zbytek roku je dobré si připomínat, že to nejcennější co máme, je čas strávený s rodinou. S rodinným kalendářem se snadno podíváte, jaké byly vaše víkendové plány před týdnem a co vás čeká koncem měsíce. Není na čase zase někam vyrazit? 

 

Magnetický rodinný kalendář

 

4. Skvělý na opakující se činnosti a návyky - všichni vidí, co chceme splnit

 

V pondělí procvičit slovíčka, ve středu ráno vytáhnout popelnici, v neděli vyměnit křečkovi piliny. A co teprve návyky, které vás posunou? Každý si vytyčte jeden návyk, který tento měsíc proměníte ve zvyk a navzájem se podporujte. Lepšího pomocníka na návyky byste hledali těžko. Políčka kalendáře jsou dostatečně velká pro menší úkoly i velké plány. Pro přehlednost stačí vybrat jinak barevnou fixu pro každého člena rodiny a na první pohled každý uvidí, jaké plány, úkoly i výzvy máte před sebou a jak se vám daří je plnit. 

 

Habbit tracker

 

5. Rozvíjí kreativitu

 

Co by to bylo za rodinný kalendář, kdyby se do něj nesmělo kreslit? Dejte dětem do ruky fixy a uvidíte, co se bude dít. Víkend na chatě, návštěva ZOO, nebo pravidelná prohlídka u zubaře se dá doplnit o nejrůznější tématické malůvky. Díky tomu budete mít každý měsíc své vlastní rodinné umělecké dílo :)

Týdenní kalendář

 

 

6. Je lepší než aplikace

 

Oprášit starý dobrý oldschool je fajn nejen pro starší děti. Dnes jsou na všechno aplikace a půlka myšlení se přesunula do mobilu. Vzít do ruky fixy, přemýšlet dopředu a povídat si o společných plánech je mnohem lepší, než tiché ťukání do obrazovky. 

Rodinný kalendář

 

7. Přizpůsobí se všem změnám

 

“Pokud chcete rozesmát Boha, řekněte mu o svých plánech”. Tenhle známý citát pronesl americký scénárista, režisér, herec, dramatik a muž mnoha tváří, Woody Allen. To ještě netušil, že v roce 2020 pandemie změní svět a my se naučíme, že plány se můžou měnit ze dne na den. Když dětem odpadnou kroužky, posune se odjezd na dovolenou, nebo přijde jiná neočekávané situace, společně si sedněte, plán smažte a přesuňte do jiného políčka. Děti změny lépe pochopí a uvidí, že se stále mají na co těšit.

 

Důvodů, proč používat rodinný kalendář nacházíme stále víc. Podělte se s námi o ten váš na Instagramu pod hastagem #planujemesdetmi, #rostemespolecne. 

Váš Lyonis